Riis on jaapanlaste jaoks see, mis on Euroopa inimeste jaoks leib. Pole siis ka ime, et tõusva päikese maal kasutatakse riisi isegi… võileibade valmistamiseks. Onigiri on täidisega riisipallid, mida Jaapani emad oma lastele kooli kaasa panevad ja mida jalgsimatkade harrastajad teele kaasa võtavad praktilise ja toitva suupistena.
Kuidas teha pelmeene ilma tainast hiiglaslikku lappi rullimata? Kuigi ükski Eesti koduperenaine ei kujuta endale ette, et ta saaks pelmeene teisiti valmistada, on jaapanlastel selleks oma retsept. Veenduge, mille poolest erinevad Jaapani gyoza pelmeenid Eesti pelmeenidest ja kuidas neid valmistada 5 lihtsa sammuga.
Inimesed üle kogu maailma on hakanud armastama jaapani kööki. Sushi, ramen või udon, aga ka paljud teised jaapani hõrgutised on jõudnud püsivalt Euroopa restoranide menüüdesse. Jaapani kultuuril ja köögil on ka Eestis palju toetajaid. Mis puutub aga söömistehnikasse – paljud meist ei tea, kuidas jaapani toite süüa.
Igaüks meist võib hetkeks reisida idamaisesse kultuuri ja kaugetele maadele. Kasvõi tänu originaalsetele roogadele, mille maitse toob meid lähemale selle koha traditsioonidele ja keskkonnale. Üks selline roog on traditsiooniline jaapani ramen supp.
Jaapani köögis on palju eripäraseid ja maitsvaid toite, mis on oluliselt erinevad traditsioonilisest Euroopa köögist. Sushi, nuudlid, mereannid ja kala on vaid mõned neist, mida on õppinud armastama jaapani toitude fännid kogu maailmas. Tempura on samuti populaarsuse tipul. Kuidas seda kodus valmistada?
See rohekas pasta, mida tunnevad kindlasti kõik Jaapani sushi armastajad, on sajandeid tuntud äärmiselt teravamaitseline vasabi mädarõigas. Ühel maailma kõige kallimal ja teravamal maitseainel ei ole mitte ainult erakordne maitse, vaid ka hulk tervisele kasulikke omadusi. Lugege, mida varjab endas roheline jaapani risoom ja veenduge, kuidas seda kasutada – mitte ainult köögis.
Kuigi me seostame Jaapani kööki peamiselt riisi ja erinevate sushisortidega, on Aasia nuudlid sama oluline osa jaapani köögist. Ühed neist on udon nuudlid, mida serveeritakse suppides või koos aromaatsete kastmete ja köögiviljadega.
Sushi on üks Jaapani köögi kõige iseloomulikumaid ja populaarsemaid roogasid. Roog, mille koostisesse kuuluvad toores kala, köögiviljad, pressitud vetikad ja erilist tüüpi riis, on võitnud gurmaanide südamed kogu maailmas. Millised on sushi jaoks kasutatava riisi omadused ja mille poolest erineb see tavalisest riisist?