JAAPANI KÖÖK

KUIDAS VALMISTADA TEMPURA 6 SAMMUGA

Jaapani köögis on palju eripäraseid ja maitsvaid toite, mis on oluliselt erinevad traditsioonilisest Euroopa köögist. Sushi, nuudlid, mereannid ja kala on vaid mõned neist, mida on õppinud armastama jaapani toitude fännid kogu maailmas. Tempura on samuti populaarsuse tipul. Kuidas seda kodus valmistada?

Tempura ajalugu

Tempura ajalugu on pikk, sest ulatub tagasi isegi 16. sajandisse. See toit tuli Jaapanisse koos jesuiitidega, kes tulid 16. sajandil tõusva päikese maale missioonile Portugalist. Nad sõid seda rooga paastupäevade (lad. keeles Quatuor Tempora) ajal – sellest ka nimi „tempura“. Tempura valmistamise viis ja maitse sobisid jaapanlastele. Neile maitses see isegi nii väga, et nad otsustasid selle teha oma kodumaise menüü püsivaks elemendiks. Jaapanlased on saavutanud tempura valmistamisel täiuslikkuse – seepärast hakati aegamööda seda rooga seostama pigem selle maa kui Portugaliga. Jaapani tempura retsept põhineb tänapäevani Edo perioodil välja töötatud meetodil.

Mis on tempura?

Tempurat võib valmistada peaaegu kõigest. Enamasti on need köögivilja-, mereandide, kala- või lihatükid, mis on kaetud iseloomuliku õhukese ja õrna tainaga, mida praetakse sügavas õlis. Tempura saladus on selle tainas – krõbe ja kerge, mis sobib peaaegu iga toidu juurde. Tempurat serveeritakse tavaliselt tentsuyu kastmega (mis valmistatakse dashi, sojakastme ja mirini baasil), mis rõhutab täiendavalt toidu erakordset maitset.

Kus süüa head tempurat?

Jaapanis leidub tempurale pühendatud kohti. Nii nagu sushi puhul, on ka sellel roal omad meistrid. Tempura-ya-san, ehk tempura valmistamise spetsialist, võib meile seda erakordset rooga serveerida restoranides nimega tempura-ya. Tempura tellimisel seda tüüpi restoranides paneb meister külalise ette kastme ja valge daikon redise. Tempurat praetakse külaliste ees ja tuuakse neile kohe, kui kuumad tükid on valmis.

Kuidas valmistada tempura tainast?

Õrn ja mure tainas nõuab vastavat ettevalmistust. See meenutab mõnevõrra pannkoogitainast, kuid on paksem. Tainast tuleb kiiresti segada – selle peale peaksid jääma tükid, mis hiljem küpsevad. Eristatakse kaht tüüpi tainast, sõltuvalt roogadest. Kala, köögiviljade ja koorikloomade puhul kasutatakse õhukest tainast, mereandide ja rasvaste kalade puhul paksemat.

Kuidas valmistada tempurat 6 sammuga:

  1. Valmistage ette jääkülm vesi.
  2. Segage pool tassi maisijahu ja pool tassi nisujahu veega, kuni tainal on paksu koore konsistents.
  3. Kuumutage õli umbes 175-180 kraadini wokis või sügaval pannil.
  4. Kuivatage eelnevalt lõigatud köögivilja- ja kalatükid, kastke tainasse ja praadige neid köögitange kasutades ükshaaval (või maksimaalselt kaks-kolm tükki korraga, et neil oleks wokis piisavalt ruumi), asetades need kuuma õlisse.
  5. Praadige, kuni tainas on krõbe.
  6. Nõrutage praetud tempurat paberrätikul. Mõne aja pärast on roog söömiseks valmis – ärge oodake selle jahtumist. Alternatiivses versioonis võite lisada jahule munakollast. Oluline on see, et tainas valmistada viimasel minutil – ja et selle temperatuur oleks enne frittimist võimalikult madal. Tuleks meeles pidada koostisosade õli sissekastmise järjekorda: alustada köögiviljadest ja seejärel praadida seeni, kalu ja mereande. Nii ei sega te erinevate toitude maitseid.

Tempura sushi juurde

Tempurat serveeritakse väga sageli koos sushiga. Nende kahe roa maitsed sobivad suurepäraselt kokku. Ka sushi ise võib katta õrna tempura tainaga – sellisel juhul lõigatakse valmis rullid lahti alles pärast õlist võtmist ja paberrätikul kuivatamist .

Tempura – ainulaadne jaapani roog

Jaapanlased on saavutanud tempura valmistamises meisterlikkuse. Igaüks, kes soovib maitsta ehtsat jaapani kööki, peaks proovima tempurat – krõbe ja õrn tainas sobib hästi peaaegu iga toiduga.

Ülejäänud artiklid