JAAPANI KÖÖK

RAMEN – TRADITSIOONILINE JAAPANI SUPP

Igaüks meist võib hetkeks reisida idamaisesse kultuuri ja kaugetele maadele. Kasvõi tänu originaalsetele roogadele, mille maitse toob meid lähemale selle koha traditsioonidele ja keskkonnale. Üks selline roog on traditsiooniline jaapani ramen supp.

Toidu ajalugu

Jaapani fännid võivad kogeda kulinaarseid naudinguid klassikalisi toite, näiteks ramen nuudlisuppi süües. See supp on saavutanud populaarsuse kogu maailmas, levitades kiindumust tõusva päikese maa vastu. Tänapäeval saab maitsvat ramenit süüa peaaegu igaüks, keetes suppi oma kodus. Vähesed meist annavad endale aru, et populaarne ramen ei ole tüüpiline Jaapani roog. Supp, mille aroom ja maitse põhinevad peamiselt liha koostisosadel, jõudis Jaapanisse 19. sajandil naaberkontinendilt – Hiinast.

Sajandite jooksul muutusid ramen supid populaarseks jaapanlaste seas, kes on kiindunud selle roa iseloomulikku maitsesse. Tänapäeval tähendab ramen rohkem kui tosinat sorti, mis on populaarsed kogu maailmas. Lisaks on sellest toidust saanud prototüüp ja inspiratsioon niinimetatud instant suppide, st lihtsalt valmistatavate kiirsuppide jaoks. Nimi ramen tuleb hiina sõnast, mis tähendab nisujahust valmistatud nuudlitüüpi.

Rameni koostisosad

Rameni aluseks on lihapuljongi maitsev meenutav lihaleem, mis on tavaliselt valmistatud sealihast ja seakontidest (tonkotsu). Puljongit rikastatakse sageli kodulinnuliha, mereandide ja köögiviljade või muude aedviljatüüpi koostisosade lisamisega – koka eelistuste kohaselt. Supile lisatakse tare, nuudlid ja lisandid. Tare on aromaatne, soolane essents, mis pannakse kausi põhja. Kõige populaarsem on sojakastmel põhinev shoyu tare. Rameni erakordseks elemendiks on nuudlid, mis põhinevad neljal komponendil – nisujahul, veel ja kansuil (leeliseline, soolane mineraalvesi, mis on rikastatud karbonaatide ja hapetega).

Rameni liigid

Ei ole olemas ühtki ametlikku retsepti rameni valmistamiseks. Aastate jooksul on jaapanlaste lemmiksupi teemal loodud palju variatsioone. Need on loodud katsete ja eksituste meetodil – paljud kokad muutsid ramenit vastavalt oma maitsele ja originaalsetele ideedele. Niivõrd erinevad retseptid on põhjustanud, et aastakümnete jooksul hakati eristama mitmeid kõige populaarsemaid supi liike. Üks tuntumaid ja populaarsemaid on shio-ramen, mis on klassikalisele supile lähedane kanapõhise supi variant, millele võib olla lisatud frikadelle, kala, kapsast, murulauku, porrulauku või bambusevõrseid. Muud populaarsed rameni liigid on tonkotsu-ramen (sealihamaitseline), shōyu-ramen (põhineb sojakastmel) ja miso-ramen (tugevalt maitsestatud miso sojapastaga).

Ülejäänud artiklid