JAAPANI KÖÖK

ONIGIRI EHK JAAPANI RIISIPALLID

Riis on jaapanlaste jaoks see, mis on Euroopa inimeste jaoks leib. Pole siis ka ime, et tõusva päikese maal kasutatakse riisi isegi... võileibade valmistamiseks. Onigiri on täidisega riisipallid, mida Jaapani emad oma lastele kooli kaasa panevad ja mida jalgsimatkade harrastajad teele kaasa võtavad praktilise ja toitva suupistena.

Jaapani riisipallid – mis on onigiri

Onigiri – nagu riis ise – on olnud sajandeid seotud traditsioonilise Jaapani köögiga. Mõned allikad viitavad nende esimestele jälgedele juba 3. sajandil eKr Yayoi ajastul, mil kleepuvast riisist valmistati lihtsaid grillitud palle. Juba 11. sajandil pKr võeti piknikutele kaasa riisisuupisteid, mida tol ajal nimetati tonjikiks, samas kui Kamakura ajastul sõid sõjaretkede ajal samuraid umeboshiga, ehk marineeritud jaapani ploomidega, täidetud riisipalle. Oma praeguse kuju ja välimuse said onigirid aga alles Edo perioodil (1603-1868), kui valgetele riisipallidele tekkis tume nori vetikate riba, mis muutis suupisteid paremini haaratavaks. Tänu oma praktilisele vormile sobivad täidetud onigirid hästi toitva ja mugava söögina reisile või tööle kaasa võtmiseks. Samal ajal võimaldavad nad kasutada säästlikult söögikordadest järele jäänud riisi, mille värskust kaitseb roogadele lisatud sool.

Kuidas valmistada onigiri palle

Onigiri retsepti suurim saladus on vastavalt keedetud, kleepuv riis – eelistatavalt lühikese või keskmise teraga. Selle konsistentsist sõltub suupistete lõplik kuju ja püsivus, seega tasub selle korralikule valmistamisele pühendada aega ja tähelepanu. Loputage riisi 2-3 korda jaheda veega, kuni läbi sõela voolav vesi ei ole enam hägune, seejärel leotage seda umbes 30-60 minutit. Keetmiseks on kõige parem kasutada paksu põhjaga potti, mis takistab terade kleepumist pikemaajalise keetmise ajal väikeses koguses vees. Veetase ei tohiks olla kõrgem kui umbes 1,5 cm riisi pinnast. Riisi tuleks pärast vee keema hakkamist keeta u 20 minutit ja jätta see siis kaane alla, kuni vesi on täielikult imendunud. Selleks, et vältida terade kahjustamist, kasutatakse segamiseks puulusikat, millega tuleks jahtunud riis õrnalt „läbi lõigata“. Onigiri maitse parandamiseks ja roa värskuse säilitamiseks tuleks kleepuv pasta maitsestada riisiäädikast, suhkrust ja soolast koosneva maitseseguga. Mõnes onigiri variandis lisatakse riisile näiteks keedetud soja, azuki oad või bambusevõrsed, mis rikastavad roa maitset ja tekstuuri. Valgete terade asemel võite kasutada ka pruuni riisi, mis annab pallidele kerge pähklimaitse.

Milline täidis onigirile valida?

Riisimass on onigiri baas ja ainus kohustuslik koostisosa. Ülejäänud – ehk toitvate pallide täidis – sõltub tegelikult koka eelistustest ja kujutlusvõimest. Kõige tüüpilisemate lisandite hulka kuuluvad marineeritud magushapukad Jaapani ploomid – umeboshi, grillitud lõhe, tursk ja värske või kuivatatud tuunikala. Onigiri täidiseks võivad olla ka grillitud või marineeritud köögiviljad, liha või sügavas õlis praetud mereannid. Selle roa luksuslikus versioonis võib kasutada kaaviari, kuid igapäevaseks suupisteks valmistatuna sobib selle juurde isegi praetud muna. Nagu sushi puhul, võib ka selle jaapani delikatessi kaasaegsete läänemaiste variatsioonide seas leida magusaid onigirisid – puuviljade või šokolaadiga. Lisandid tuleb asetada peopesale lamedaks tehtud riisipalli peale ja sulgeda see ettevaatlikult. Palli saab vormida lamedaks koonuseks või silindriks. Lõpuks kleebitakse traditsioonilisele onigirile väike riba nori vetikaid – praktiline „käepide“ sellele suupistele.

Kuidas onigirit süüa?

Käepäraseid onigirisid saab nautida peaaegu igal ajal ja igal pool. Fantaasiarikkalt kaunistatuna kuuluvad nad tihti bento – „lõunakarbi“ koostisse, mida Jaapani lapsed kooli kaasa võtavad. Nad sobivad ka suurepäraselt toitvaks suupisteks tööl või reisil olles. Riisipallid maitsevad hästi nii külmalt kui ka kuumalt – näiteks ülessoojendatuna mikrolaineahjus. Millega onigirit süüa? Rahulikumas, koduses keskkonnas võib neid serveerida koos sojapastasupiga miso või tassitäie traditsioonilise rohelise teega.

Võite kogeda, kuidas maitseb tõeline onigiri, kui proovite riisipalle, mida müüakse peaaegu igas Jaapani linnas tüüpilise suupistena kiirustavatele inimestele. Erinevalt lääne kiirtoidust on need aga rikkalikud toitainete allikad ja vaigistavad tõhusalt näljatunde päeva jooksul. Tänu nende lihtsale koostisele ja retsepti kohandamise võimalustele saab neid ka hõlpsasti ise valmistada, kasutades Eestis saadaolevaid koostisosi. Onigiri on idamaine alternatiiv Euroopa võileibadele, mis sobib hästi nii praktiliseks kaasavõetavaks toiduks kui ka peomenüü põnevaks elemendiks.

Ülejäänud artiklid