JAAPANI KÖÖK

KUIDAS VALMISTADA JAAPANI UDON NUUDLEID?

Kuigi me seostame Jaapani kööki peamiselt riisi ja erinevate sushisortidega, on Aasia nuudlid sama oluline osa jaapani köögist. Ühed neist on udon nuudlid, mida serveeritakse suppides või koos aromaatsete kastmete ja köögiviljadega.

Hiina juured

Udon nuudlid on paksud nisujahust nuudlid, läbimõõduga kuni 6 mm. Nagu paljude Jaapani roogade puhul, on ka udoni juured Hiina köögis. Liigub palju erinevaid lugusid selle jõudmise kohta Jaapani laudadele. Ühe väite kohaselt toodi udon väidetavalt sisse Hiina budistliku munga Kukaini poolt IX sajandi alguses.

Kuidas udonit valmistada

Udonil on lihtne, kergelt valmistatav koostis ning selle valmistamiseks läheb tarvis ainult veidi jõudu, mida on vaja üsna kõva taina sõtkumiseks. Jahu, sool ja soe vesi (u 50°C) – see on kogu jaapani nuudlite saladus. Segage jahu vees lahustatud soolaga ja sõtkuge tainas põhjalikult läbi. Mass tuleb valmistada taina rullimise ja seejärel uuesti palliks sõtkumisega. Pärast selle tegevuse paarikordset sooritamist mähkige tainas puuvillase kanga sisse ja jätke 3-4 tunniks seisma. Seejärel tuleb tainas lahti rullida ja lõigata see mõne millimeetri laiusteks ribadeks. Keetke keevas vees u 8 minutit.

Udon nuudlitest toidud

Neid õrnu, libedaid ribasid süüakse kõige sagedamini aromaatsetes suppides, mida sõltuvalt aastaajast serveeritakse kuumalt või külmalt. Üks populaarsemaid paksemate nuudlitega toite on tempura udon, mis põhineb mahedal puljongil, millele lisatakse värske tempura, ehk paneeritud ja sügavas õlis praetud kalad, mereannid, köögiviljad või seened. Väga populaarne, kuigi mitte väga traditsiooniline toit on ka kare udon, mis on jaapani versioon karrist, mida võib sageli leida suurlinnade tänavate kiirtoidubaaridest. Mõningate võrdluste kohaselt on udon jaapanlaste jaoks sama, mis Euroopa inimeste jaoks singivõileib.

Jaapani Nabeyaki udon – „kuum pott”

Tüüpiliste nuudlitoitude hulka kuulub ka nabeyaki udon, ehk siis Jaapani ühepajatoit, mida valmistatakse savi- või malmpotis. Selle soojendava supi koostisainete valik sõltub tegelikult koka kujutlusvõimest ja varudest, kuid selle erinevate kompositsioonide aluseks on just rammusad udon-nuudlid ja aromaatne puljong. Kuumadesse pottidesse pannakse seeni, köögivilju ja lihatükke. Nabeyaki udoni iseloomulikuks lisandiks on otse keevasse suppi löödud muna.

Jaapani makaronid

Vastupidiselt lääne arusaamadele on jahutoidud jaapanlaste igapäevase toitumise oluline osa. Udon nuudlid on tatrajahust valmistatud soba ja somen niitide kõrval üks Jaapani põhilistest makaronidest, mida kasutatakse väga sageli traditsioonilistes suppides ja kiirelt praetud roogades. Et vältida seltskonnas olles faux-pas’d, pidage neid süües meeles, et makaroni söömiseks kasutatakse söögipulki ja lusikaga süüakse ainult toidus olevat vedelikku.

Ülejäänud artiklid