Inimesed üle kogu maailma on hakanud armastama jaapani kööki. Sushi, ramen või udon, aga ka paljud teised jaapani hõrgutised on jõudnud püsivalt Euroopa restoranide menüüdesse. Jaapani kultuuril ja köögil on ka Eestis palju toetajaid. Mis puutub aga söömistehnikasse – paljud meist ei tea, kuidas jaapani toite süüa.
Jaapani söögipulgad (jaapani keeles hashi), Kaug-Ida vaste söögiriistadele, on kaks kindla pikkusega pulgakest, mis on valmistatud puidust või bambusest, portselanist, luust, metallist, elevandiluust, mis on poleeritud ja mõnikord kaunistustega kaetud. Juhtub ka, et söögipulgad on valmistatud väärismetallist, näiteks kullast või hõbedast. See on palju kallim toode kui plastist, bambusest või puidust valmistatud söögipulgad – seega on tegemist luksuskaubaga. Nad on populaarsed kogu maailmas, kuid kõige sagedamini kasutatakse neid aasiapärases köögis. Söögipulki on kahes pikkuses – lühemad, mida kasutatakse nii söömiseks kui ka toiduvalmistamiseks ja pikemad, u 30-40 sentimeetri pikkused, mida kasutatakse praadimiseks või toiduvalmistamiseks. Kõige levinumad on puidust või bambusest valmistatud ühekordsed söögipulgad (jaapani keeles waribashi) (alati omavahel ühendatud – igaüks rebib need enne sööki ise lahti, mis garanteerib, et neid ei ole kasutatud). Nad ei juhi soojust, mis mõjutab söömise mugavust ning on väga sageli lakitud ja kaunistatud. Metallist valmistatud söögipulgad on tihti täiendavalt otstest, mida kasutatakse söögi haaramiseks, sakilised, et riis ja valmistatud road nende vahelt välja ei libiseks. Puidust ja bambusest söögipulki lakitakse ka selleks, et muuta need veekindlaks.
Eurooplased küsivad jaapani restoranides käies sageli, kuidas süüa sushit söögipulkadega ja kuidas üldse seda tüüpi söögiriistu hoida ja kasutada. Söögipulkadega söömine ei ole iseenesest keeruline ja seda on lihtne ära õppida, kui järgida mõningaid lihtsaid juhiseid. Kolm punkti, mida tasub silmas pidada, kui alustate toidu söömist, mida soovite süüa söögipulkadega, on järgmised:
Järgides ülaltoodud nõuandeid, õnnestub edukalt süüa jaapani toitu traditsioonilises stiilis.
Kui juba teate, kuidas söögipulki hoida, peaksite pöörama tähelepanu veel mõnele detailile. Jaapanlased peavad väga oluliseks toitude söömise tehnikat, sealhulgas savoir-vivre reegleid, mille eiramist võidakse pidada ebaviisakuseks ja mis võib ohustada enda naeruvääristamisega. Seetõttu ei tohiks me söögipulkadega mängida ega nendega vehkida, neid lakkuda, neid toidu sisse torgata (see seostub surnutele ohvrite toomisega), näidata nendega esemeid või inimesi ega neid suletud rusikas hoida.