JAAPANI KÖÖK

JAAPANI GYOZA PELMEENID 5 LIHTSA SAMMUGA

Kuidas teha pelmeene ilma tainast hiiglaslikku lappi rullimata? Kuigi ükski Eesti koduperenaine ei kujuta endale ette, et ta saaks pelmeene teisiti valmistada, on jaapanlastel selleks oma retsept. Veenduge, mille poolest erinevad Jaapani gyoza pelmeenid Eesti pelmeenidest ja kuidas neid valmistada 5 lihtsa sammuga.

Gyoza – Jaapani või Hiina pelmeenid?

Nagu paljud teisedki jaapani toidud, pärinevad gyoza pelmeenid traditsioonilisest hiina köögist, kus neid nimetatakse jioazideks. Kuigi see roog on saanud Jaapani kulinaarse traditsiooni püsivaks osaks, ei pretendeeri jaapanlased sellele, kutsudes gyozasid hiina pelmeenideks. Juba roa nimi, mis on kirjutatud katakana tähestikku kasutades, mida kasutatakse just võõrkeelsete sõnade puhul, räägib nende kodumaast.

Jaapanipäraselt valmistatud gyozad erinevad pisut Hiinas serveeritavatest ning neil on palju lühem traditsioon. Teise maailmasõja ajal anti Mandžuuria alasid okupeerinud jaapanlastele süüa jioazisid ehk krõbedaid lihatäidisega pelmeene. Kodumaale naastes püüdsid sõdurid retsepti uuesti luua, kasutades kodumaal kättesaadavaid koostisosi ja tehnikaid. Nii tekkisidki gyozad – Jaapani pelmeenid, mis on valmistatud veidi õhemast tainast ja täidetud peenemalt hakitud täidisega.

Gyoza pelmeenid – mis need on?

Aasia pelmeenid näevad välja nagu tavalised eesti pelmeenid. Hoolimata sellest, et neil on palju ühiseid jooni, erinevad nii gyoza valmistamine kui ka serveerimisviis märgatavalt meie pelmeenidega seostuvast. Esiteks on jaapani pelmeenid saadaval ainult soolasel kujul, tavaliselt liha ja köögiviljadega. Peale mõningate lääne modifikatsioonide (nt banaani või nutellaga) on Jaapanis raske leida dessertvariante, mis sarnaneksid meie magusatele, puuvilja või juustuga pelmeenidele. Lisaks ei serveerita gyozasid tavaliselt eraldi roana, vaid eelroana või lisandina toitude juurde. Kuigi ka meie pelmeene praetakse või küpsetatakse ahjus, et anda tainale meeldiv krõbedus, on Eesti perenaisele selge, et neid tuleb kõigepealt kuumas vees keeta. Jaapanlased seevastu panevad väga sageli tooreid pelmeene otse pannile. Gyozasid võib ka lihtsalt keeta, kuid palju sagedamini neid praetakse – ka sügavas rasvas – või keedetakse auruga.

Jaapani pelmeenid 5 lihtsa sammuga – gyoza retsept

1. Sõtkuge valmis tainas

Gyoza pelmeenide taina valmistamiseks on vaja ainult jahu, kuuma vett ja soola. Puistake jahu suurde kaussi, tehes sellesse väikese süvendi. Valage sellesse aeglaselt keev vesi, segades segu ettevaatlikult lusikaga. Kui koostisained on juba algselt segunenud, sõtkuge neid kätega umbes 2 minutit. Keerake valmis tainas kilesse või katke see niiske lapiga ja laske vähemalt 15 minutit seista. Mõnede retseptide kohaselt peaks tainamass seisma isegi 1 tunni. Selle aja jooksul saate tegeleda pelmeenide lihatäidise tegemisega.

2. Valmistage ette täidis

Gyozasid saab täita tuhandel erineval viisil. Lisaks tüüpilistele lihapõhistele täidistele on olemas ka taimetoidu- või mereandidepõhised variandid. Kui aga soovite valmistada pelmeene kõige traditsioonilisemal viisil, täitke need seahakklihaga koos hakitud hiina kapsa, küüslaugu, ingveri ja murulauguga. Maitsestage tooraineid misopasta, seesamiõli, tšilli ja soolaga. Segage kõik hoolikalt kokku ja sõtkuge segu kätega.

3. Vormige pelmeenitainast kettad

Isegi kui te ei ole kunagi ise pelmeene teinud, siis kindlasti haarate spontaanselt rulli ja klaasi järele, et lõigata õhukeseks rullitud tainast kettaid. Jaapanlastel on siiski teistsugune patent pelmeeniketaste tegemiseks. Jagage tainas mitmeks väiksemaks osaks. Andke igale neist toru kuju ja lõigake see väikesteks, ühesuurusteks tükkideks. Puistake neile peale jahu ja vajutage õrnalt lamedaks. Seejärel rullige iga ketast või asetage see kahe kiletüki vahele ja suruge seda raske esemega. Nende läbimõõt peaks olema u 8 cm. Püüdke hoida servad veidi õhemad kui keskosa. See on väga oluline pelmeenide sulgemisel.

4. Täitke tainas täidisega ja vormige pelmeenid

Et tainas paremini kinni jääks, niisutage siseservi veidi vette kastetud sõrmega. Pange lusikatäis täidist iga ketta keskele. Vormige pelmeenid, voltides nende liimitud servad kergelt lainetavaks. Valmis gyozadel peaks olema kuju, mida jaapanlased kirjeldavad kui „hernekauna“.

5. Praadige gyozasid kuumal pannil

Asetage vormitud pelmeenid keskmiselt kuuma õlisse ja praadige neid kergelt. Kui tainas on veidi pruunistunud, valage pannile u ¼ klaasi vett ja katke nõu kiiresti kaanega. Keetke 6-8 minutit, seejärel eemaldage kaas, et ülejäänud vesi saaks rahulikult aurustuda. Praadige pelmeene, kuni nende põhjad saavad iseloomulikult kuldpruuni värvitooni – see on märk, et krõbedad gyozad ongi valmis!

Jaapani pelmeenide maitset rõhutab suurepäraselt riisiäädikal ja sojakastmel põhinev kaste. Vürtsikate maitsete armastajad lisavad sellele ka teravat tšilliõli. Kastet serveeritakse väikestes kaussides, millesse kastetakse kuumad gyozad.

Jaapani pelmeenid

Gyoza on toit, mida iga Eesti pelmeenide armastaja peaks kindlasti proovima. Kuigi vaieldamatult ei saa midagi võrrelda traditsiooniliste vanaemade poolt valmistatud toitudega, tasub veenduda, kuidas nad maitsevad krõbedas idamaises versioonis. Ja vanaema? Võib-olla saab tedagi veenda proovima jaapani tainarullimise meetodit?

Ülejäänud artiklid